Най-големите грешки в градинарството, които не осъзнавате, че правите

Знаете ли, кои са най-големите грешки в градинарството, които не осъзнавате, че правите? Днес ще ви разкажем за тях. Вижте в следващите редове:

Растение, поставено на грешно място, дърво, което е твърде голямо, преувеличена резитба, която оставя тъжен и слаб храст… Това са само малка част от най-често допусканите грешки в градинарството, които не осъзнавате, че правите.

За щастие, майката природа прощава и градината може да се върне при вас. Допускането на грешки в градинарството е важно в процеса на обучение, а грешките на другите могат да бъдат уроци за всеки.

Най-големите грешки в градинарството, които не осъзнавате, че правите

Кои от тях, често си позволяваме да правим, вижте ги по-долу:

Казват, че това са най-големите грешки, но в повечето случаи ги правим неволно или точно, защото имаме добри намерения.

Пластът мулч

Слой мулч е добре дошъл, защото може ефективно да предотврати растежа на плевелите и да помогне за задържане на влагата в почвата. След самото почистване на терени е добре да помислим за него. Погрешно е обаче, около ствола на дърво или храст да се постави мулч във формата на вулкан. Именно способността му да задържа влага може да навреди на ствола. Освен това създава благоприятна среда за развитие на микроорганизми или други вредители и приканва насекомите да атакуват.

Правилно е пластът мулч да се поставя в 10-15 сантиметрова вдлъбнатина, направена около стъблото, на идеално равен слой и никога не набран към стъблото.

Растения за пеперуди

Растенията се нуждаят от опрашване, за да произведат плодове и семена. Някои се самоопрашват, но много растения, които произвеждат плодове и зеленчуци (боровинки, ябълки, домати, тиква и други) се нуждаят от пчели, мухи, бръмбари, оси и пеперуди, за да пренасят цветен прашец от растение на растение. Всички тези насекоми са привлечени от определени видове растения и ако ги няма в градината, опрашването също ще пострада.

Растенията с жълти, ароматни и розови цветя са обичани от насекомите и тяхното присъствие ги привлича. Засадете копър, мащерка и лавандула, сред зеленчуците и ще забележите, че производството на зеленчуци ще се увеличи значително.

Правилното растение на точното място

След нуждата от вода и изискванията към качеството на почвата, следващото условие за добро развитие на растенията е излагането на слънце. Еволюцията, добра или лоша, на растенията, зависи от излагането им на слънце. Има растения, които растат добре на слънце, докато други се нуждаят от сянка или частично изложение. Принципът: правилното растение на правилното място е важно и трябва да се спазва с най-голямо внимание.

Още често срещани грешки в градинарството

Добре е да знаете, че растенията, които се нуждаят от слънце, се чувстват добре при 6-8 часа пряка светлина. Тези, които се нуждаят от частична светлина, се нуждаят от 3-4 часа пряка светлина, за предпочитане вечер и сутрин и на сянка, през останалата част от деня, а тези, които не издържат на слънце, трябва да се поставят на места, където получават пряка светлина само сутрин, за 2-3 часа, след което остават на сянка. Пълна сянка означава, че растението не е на пряка слънчева светлина.

Всеки вид растение се нуждае от вид климат, в определени граници

Не можете да садите смокини в северните части на страната, навън, защото ще умрат, но в южна България може! Тези подробности трябва да се вземат предвид, когато подреждате градината или когато искате да засадите дърво, храсти или цветя. Етикетът или описанието на растението е от ключово значение. Проверете, за да сте сигурни, че конкретното растение ще оцелее в зоналния микроклимат. Просто няма смисъл да купувате растение, което ще умре, през следващата зима. Тези подробности са важни и по отношение качеството на почвата.

Сигурни сме, че има още редица неточности, които се срещат в градинарството, но се постарахме да посочим най-важните.

Източник: ИЗВОЗВА.СОМ

Scroll to Top