Правила за бързо почистване на мазета – откъде да започна?

За да организирате компетентно процеса на бързо почистване на мазета, трябва ясно да си поставите цел. Важно по време на работата е да не се разсейвате от странични неща и да следвате определени правила. Днес ще ви запознаем стъпка по стъпка, как да планирате този процес внимателно, старателно и без много усилия.

Направете подробен план за почистване на мазета

Трябва да опишете подробно, какви повърхности да бършете, къде да почиствате с прахосмукачка, къде да метете или да миете. Списъкът трябва да бъде съставен, като се вземе предвид от най-големия към най-малкия и елиминиран – напротив: от най-малкия към най-големия.

Важно: Преди да започнете, каквито и да е стъпки в почистване на мазета, добре е да осигурите проветливост на помещението. Все пак тези стаи се намират под земята, там влага и застоял мухъл има почти винаги, което е добра почва за развитието на множество бактерии и микроби. Отваряйки прозорец или врата и за вас ще е много по-лесно рутинната работа по-натам около почистването.

Започнете да събирате боклука от малко, след това голямо

Уверете се, че сте поставили всичко на мястото му. Това правило ще ви помогне визуално да създадете илюзията, че първата стъпка за почистване е направена. Тук, разбира се, трябва да направите разбор на нещата и онова, което на 100% смятате за излишно да изнесете веднага от терена. По този начин ще имате визуално по-големи пространства и ще може да обхванете по-голяма част от терена на вашето мазе, за да продължите почистването.

Изберете най-замърсеното място и започнете от там. Не трябва да забравяме, че прах и паяжини се натрупват навсякъде, особено в мазетата, където по-рядко слизаме и по-често използваме за складове. Почистете на първо място от тях, а след това преминете към по-фините дейности. Към последните отнасяме метене, събиране и изнасяне на второстепенни боклуци, подреждане на нещата, които планирате да останат в мазето и пр.

Емоционално настроение, планиране на действие

Животът ни е пълен с различни ярки събития, които изискват емоционална и физическа ангажираност от нас. Затова наближаващият уикенд ни заплашва не с почивка, а с постоянно отлагано чистене. Какво да направите, ако трябва да го премахнете, но няма разпоредба? Психолозите уверяват, че ако се настроите психически правилно, тогава това представлява 50% от успеха и ефективността на всяка дейност. Почистването не е изключение. Следователно, за да се настроите правилно, трябва да:

Отпуснете се на приятна, вдъхновяваща и освежаваща музика. Свържете се с положителна „вълна“ на настроението. Мислено разделете къщата на зони. Планирайте бъдещо почистване на мазета стъпка по стъпка. Чувствайте се свободни да се заемете с работата. След като изпълните тези прости правила, вие сами ще се изненадате, че сте отделили много по-малко време за почистване от обикновено. Освен това, следвайки плана, няма да може да се разсейвате от ненужни дреболии, а ще действате според написаното. Разбира се, любимата ви музика ще подкрепи настроението ви, а почистването ще бъде просто удоволствие. Ако все пак смятате, че не може да се справите с това предизвикателство, винаги може да потърсите екипите на depo.bg.

Има още няколко правила на живот, които са формирани въз основа на личния опит на много домакини. Те включват:

да започнете да почиствате веднага щом ви хрумне мисълта;

ако не можете да се насилите, тогава поканете приятели на вечеря;

почистването с цялото семейство ще го подсили само с общи дейности; чистотата е ключът към вашето здраве, а прахта и мръсотията са носители на инфекция – отлична мотивация за почистване, чрез лично разбиране и грижа за себе си.

Scroll to Top