Събиране на отпадъци от жилище в няколко стъпки

Събиране на отпадъци от жилище – eто как може да помогнете на планетата, чрез малки, значими действия

Домакински боклук и рециклиране: Ето как да помогнете на планетата, чрез малки, значими действия.

Отпадъците представляват екологичен проблем, който може да се пребори с помощта на подходящо рециклиране

Домакинските отпадъци са резултат от различни дейности, извършвани в домакинствата, в търговски или промишлени помещения.

Чрез извличане и обработка на органични и минерални ресурси се получават нови метали, пластмаси, бутилки, текстил или биоразградими органични материали. С други думи, битовите отпадъци, също могат да бъдат постоянен източник на суровини.

Повече за наличните по събиране на отпадъци, разгледайте тук: https://www.xn--80apb8af1ae.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5/

Видовете отпадъци:

Много е трудно да се определи точно, за какви остатъци става дума, когато заговорим за битови отпадъци, тъй като тези две думи включват множество от тях. Със сигурност те могат да бъдат разделени на две категории в зависимост от мястото на произход: битови или улични. От своя страна те могат да бъдат разделени на две подкатегории: рециклируеми битови отпадъци и остатъчни битови отпадъци.

Каква е разликата между събиране на отпадъци от жилище за рециклируемите битови отпадъци и остатъчните битови отпадъци:

Първият подбор на боклука се извършва според следните две категории: рециклируеми и остатъчни битови отпадъци. Следващата стъпка е да сортирате рециклируемите битови отпадъци помежду си според трите вида съществуващи контейнери: стъкло, пластмаса/метал и хартия/картон.

Рециклируеми битови отпадъци

Това са тези отпадъци, които могат да бъдат разделени в категориите, посочени на кофите за боклук (стъкло, пластмаса/метал и хартия/картон).

Остатъчни битови отпадъци

Те са тези, които се считат за боклук в истинския смисъл на думата, като: тези от домашни любимци, мръсни опаковки, използвани салфетки, фасове, памперси, съдове за еднократна употреба, дамски превръзки, съдържанието на торбата от вакуума чистач.

Събирането на отпадъци, които изискват специален режим на съхранение

Тук се отнасят, тези, които не попадат в никоя от посочените по-горе категории, се считат за: токсични медицински отпадъци, домакински уреди, строителни отпадъци, гуми, батерии от всякакъв вид и размери, електрически крушки, мебели, текстил и обемисти отпадъци като гъби, матраци и др.

Общи правила за събиране на битови отпадъци

Изчислено е, че човек произвежда средно повече от 1 кг отпадъци на ден. Резултатът е, че годишно се събират 400 кг отпадъци само от един човек. Бързо упражнение за въображение, в което мислим за количествата рециклирани материали:

1 тон хартия = 17 спасени дървета;

1 тон пластмаса = приблизително 0,2 тона природен газ;

1 тон стъкло = 0,66 тона пясък и 0,1 тона варовик;

1 милион телефона = 250 кг сребро, 24 кг злато, 9 кг паладий и 9 тона мед.

И списъкът с рециклирани предмети може да продължи. Със сигурност правилата за рециклиране на отпадъци са много важни, за да се използва повторно всичко максимално.

Извод: чистачи.соm

Scroll to Top