Как да създадете красива морава след почистване на двор

Преди да ви кажем, как да засадите красива морава и как правилно да се грижите за нея, ще ви научим за начините за почистване на двор? Нека ви разкажем…

Преди да ви научим, как да засадите морава, предлагаме ви да направите голямо сезонно почистване на двор.

Красивата морава е гордостта на много собственици на къщи с градина. Ако искате да знаете как да засадите морава и как да се грижите за тревата си, тогава в нашата статия ще намерите ключови препоръки, които ще ви помогнат да я направите привлекателна и добре поддържана.

Преди да засеете моравата си, трябва да решите какви семена ще използвате. Различните смеси от билки имат различно предназначение, скорост на растеж и устойчивост на замръзване. Ако имате нужда от къса трева, която искате да косите редовно, по-добре е да изберете треви, които понасят добре късото подстригване, като райграс или смески.

Четете внимателно информацията, върху опаковката на тревната смес, която купувате. Трябва да обмислите, кога ще засадите трева на моравата си. За да направите това, може да изберете пролет или есен и в зависимост от сезона изберете подходящи семена.

Какво да вземете предвид, когато избирате, преди да засеете тревата?

Консултирайте се с експерти, за да разберете кои видове трева са подходящи за осветена/неосветена зона.

Определете вида на почвата във вашия район, преди да засадите тревата си.

Кои видове трева обичат почвата да е по-влажна и кои по-суха? Изберете този, който ви подхожда най-добре.

На опаковката обърнете внимание на наличието на държавни сертификати за качество, за да не попаднете на лош продукт.

От климатична гледна точка най-доброто време за засаждане на трева са месеците април-май и септември. Тези месеци не са нито твърде студени, нито твърде горещи, така, че засаждането, през това време е идеално. За да расте добре тревната площ, която сте засадили, трябва да прекопаете почвата на дълбочина от едно или две остриета на лопата. Ако по пътя се появят плевели или корени, по-добре е да ги премахнете. След първоначалното разрохкване на почвата професионалните градинари препоръчват да я оставите да почине няколко седмици, преди сеитба и да добавите тор за тревни площи към почвата, според инструкциите на производителя.

Когато почвата е починала, трябва да бъде изравнена и в това може да ви помогне градински валяк или нивелир. След това почвата трябва да се полива обилно. Едва след това можете да започнете да сеете тревата.

Как да засадите морава: стъпки

Преди да засадите морава, трябва да изберете правилния ден. За сеитба е по-добре да изберете ден, който не е много ветровит, така че при разпределяне на семената да не се разпръснат във всички посоки. Може да използвате специална машина за разпиляване на семената.

Семената също се препоръчва да се смесват с пясък или градинска почва, без плевели и корени.

Първо, семената се засаждат по дължината, а след това през градинския парцел.

След засаждането ви съветваме да подравните семената с гребло и да ги притиснете малко с нивелир или машина за валиране на пръст, за да не отнесе вятърът засадените семена.

Поливайте почвата с тънка пръскачка, като избягвате образуването на локви.

Как да се грижим за моравата си

Грижата за моравата е най-важното условие вашата трева да остане винаги зелена и красива. По-долу ще ви кажем как правилно да се грижите за моравата. Съветите също са ни предоставени с участието на izvozvane.com.

Тревните площи обикновено изискват редовно косене, около 1-2 пъти месечно. След сеитбата първото подстригване обикновено се извършва, след 6-8 седмици. В този случай първо се прави прическа в надлъжна, а след това в напречна посока. Височината на тревата при първия скос не трябва да бъде по-малка от 6-8 сантиметра. С последващи подстригвания – 4 сантиметра. Окосената трева не може да се отстрани от повърхността на моравата, а да се използва като хумус. Ако не харесвате тревата, останала на моравата, ще трябва да наторите със специални средства.

Препоръчваме редовно да плевите тревата от плевели. Най-често това ще трябва да се направи през лятото, когато зеленината расте много активно.

При сухо време е по-добре тревата да се полива редовно сутрин и вечер, така че при интензивно слънце бързото изсъхване да не доведе до изгарянето й.

Повече за услугите около почистване на двор, четете на този сайт: https://www.izvozvane.com/pochistva-dvorove.

Scroll to Top