Как почистване на отпадъци в дома може да ви направи по-щастливи

Знаете ли, че процесът по почистване на отпадъци в дома, може да ви направи по-щастливи? Нека започнем с това:

Никой не обича да почиства дома си – разбираме го. Има стотици други неща, които бихте предпочели да направите, отколкото да прекарате ценния си уикенд в справяне с мръсотия или пресяване на боклуци. И все пак, не забравяйте – разхвърляният дом ще си стои така и ще ви чака.

Каква е лошата новина

На първо място, безпорядъкът може да окаже значително влияние върху цялостното ви благосъстояние. Да сте заобиколени от излишни боклуци може да ви накара да се почувствате претоварени, стресирани и нещастни.

Огромен % от хората казват, че се чувстват тревожни, виновни или депресирани поради безпорядъка в дома си. Освен това  изследователи от Принстънския университет установили, че да бъдеш заобиколен от излишни предмети може да има неблагоприятен ефект върху способността на мозъка да се фокусира и обработва информация.

Вероятно имате твърде много боклуци в живота си – и това ви стресира!

Добрата новина е, че събрахме всичко, което трябва да знаете за почистване на отпадъци. Ето, какво трябва да имате предвид:

Защо бъркотията причинява стрес

Докато натрупвахте бъркотия с времето, намирането дори на най-важните елементи може да се окаже непосилно. Документи, ключове, дистанционни за телевизори и дори дрехи могат да изчезнат редовно. Мнозина смятат, че бъркотията не само изтощава енергията ни, но и ни отнема ценното време. Да бъдеш заобиколен от всички тези боклуци може да изпрати негативни мисли за мързел и отлагане. Тези съобщения влияят негативно на самочувствието ти и добавят стрес към живота ти.

Как се натрупва безпорядък

Безпорядъкът има тенденция да се натрупва естествено през целия живот и това натрупване понякога може да бъде неизбежно. Това е самата човешката природа. The Home Makers Journal казва: „Хората колекционират неща по множество различни причини – независимо, дали артикулът има сантиментална стойност, дали е страхотна покупка, закупен импулсивно или може би смятате, че артикулът ще ви бъде полезен един ден, въпреки че не сте го докосвали за месеци или години.”

Всеки е различен и всеки човек има тенденция да се сдобива с различни видове вещи и предмети, които предизвикват бъркотия. Някои са силно привлечени от бъркотията при изгодни сделки, докато други купуват артикули „за всеки случай“, ако някой ден ще им потрябват.

Безпорядъкът може да бъде разделен на различни категории, всяка от които има свои собствени психологически причини защо ги държим. Ето някои от тях:

Безпорядък за всеки случай:

Може да е нещо, което ви е било полезно в миналото, но днес вече не се използва. Може да е артикул, който сте купили, мислейки, че може да ви бъде полезен един ден, въпреки че е очевидно, че не сте го използвали от месеци. Тези предмети са нещо, за което се държите от страх, че може да ви потрябват един ден – предмети, които ви карат да се чувствате уверени или сигурни, въпреки че нямате полза от тях.

Сантиментален или „емоционален“ безпорядък:

Имате емоционална привързаност към предмет и се страхувате да го пуснете. Тези предмети за спомен ви. Те ви напомнят за специален момент от живота ви и са запечатали специален спомен. Те заемат ценно място в дома ви, но вие се чувствате виновни, че искате да се отървете от тях.

Безпорядък от сделки:

Не бихте могли да устоите на страхотна разпродажба или може би „безплатните неща“, подаръците от приятели, добрата оферта на sofia.bg.services, която е твърде добра, за да й устоите. Това са артикули, които са били много евтини или са ви дадени безплатно. Всички обичаме страхотната сделка и вие спечелихте такава. Сега имате проблеми да се отървете от тях, защото бяха толкова евтини.

Скъп боклук:

Твърде скъпо, за да се отървете от нещото! Похарчили сте много пари за него и не можете да понесете идеята да го изхвърлите.

Сложете край на бъркотията и не давайте повод за повторно влизане в живота ви.

В заключение:

И така, най-накрая сте изчистили бъркотията от дома си, поръчали сте почистване на отпадъци и вероятно чувствате, че огромна тежест е свалена от раменете ви. Може дори вече да не може да разпознаете къщата си. Досега сте свършили фантастична работа, но се страхувате, че все още не всичко е свършило… Сега трябва да се съсредоточите вниманието си, върху поддържането на този нов дом без бъркотия.

Източник: https://www.sofia.bg.services/pochistvane

Scroll to Top