Полезно инфо за изхвърляне

Полезно инфо за изхвърляне на стари мебели цени и металните легла

Какво знаете за леглата от ковано желязо? Само че съществуват? Е, те не са по-лоши от дървото! Някакви съмнения? Нека се опитаме да научим малко повече за тях, а в случай, че ви интересува услугата Изхвърляне на стари мебели цени, винаги може да ни потърсите, чрез линка!

Легло от ковано желязо

Метални легла не се появиха вчера. Дори в древен Рим леглото за спане често е било изработено от бронз. В готическа Европа пейките с метални декорации са служели като място за спане. Такова ковано „легло“ може да се види в жилищата на благородни хора – в средновековни замъци. На такива места, някои готически мебели са оцелели и до днес.

XVII-XVIII век – времето на особена популярност на художественото коване. По това време интериорните стилове като барок и рококо достигат своя връх. Малко по-късно те са заменени от по-строга империя и класицизъм. Кованите продукти заемат уважавано място във всяка обстановка. Парапети за стълби и ажурни решетки за градини са направени от метал. Огледала, рамкирани с причудливи къдрици, можело да се видят в къщата на всеки благороден човек, както и на онези, които само мечтаели да се присъединят към кръговете на висшето общество.

През 18 век алтернатива на художественото коване е техниката на леене на желязо. Тя е много подходяща за производството на огради, фенери и други елементи на външния декор. В интериора на жилищните помещения кованите продукти изглеждат по-хармонични от летите.

През 19 век кованите продукти все още са ценени сред хората с фин артистичен вкус. Огледалата в рамки от ковано желязо продължават да са особено популярни – както отделни, под формата на пергола, така и в комбинация с тоалетна масичка (тоалетка).

През 20 век коването е заменено със заваряване. Благодарение на новата технология, производството на метални мебели става много по-лесно и по-евтино. И, в същото време основната отличителна черта на металните продукти – уникалността е изчезнала. Сега заваряването на метални мебели може да се нарече нещо противоположно на коването. Заваряването е масово производство. Коването винаги е творческа работа, която отразява индивидуалността, както на купувача, така и на дърворезбаря. Идеята на клиента е сложно преплетена с умението на ковача и се създава нещо, което все още не е имало на света.

За художественото коване се използват различни метали

Те включват традиционната мед, желязо и чугун и по-иновативния алуминий. В допълнение, кованите части могат да бъдат направени от месинг – сплав от мед и цинк, бронз, мелхиор (сплав от мед с добавяне на 5-33% никел) и дори никелово сребро (сплав от мед, никел и цинк) .

Има два метода на художествено коване: студена и гореща обработка. По време на студена обработка метална заготовка се пресоват в художествена форма и по този начин й придава желаната форма. Този метод е по-подходящ за производство на серийни продукти. При извършване на изключителна работа обикновено се използва горещо коване. В този случай металът се нагрява до висока температура (600-700 ° C, а понякога и повече). Става мека и пластична, което ви позволява да придадете на детайла желаната форма. Металът се огъва, усуква, издърпва, използват се други методи на обработка (с помощта на ръчни инструменти или машинен чук). Ако трябва да се направите се лят елементи. Металът се поставя в готовата форма за щамповане и се пресова с преса.

Готовите части се заваряват заедно и шевовете се обработват

След това идва най-интересната част – придаването на желаната форма на метала. Кованият елемент може да бъде позлатен, посребрен, състарен… Всичко зависи от желанието на клиента. Първо се прави грундиране, след това прахово боядисване, последвано от полимеризация. Ако нещо трябва да се състари, след боядисване то се патинира, тоест нанася се патина. Това е филм, който се образува, върху метал, след нанасяне на специална боя – златна, сребърна, медна или бронзова. И така, сега продуктът е завършен и може да изберете място за него в интериора.

Източник: chistachi.bg