Почистване – тайни

Всяка домакиня, като се заеме с почистването, иска апартаментът да блести, да угоди на окото и миризмата в същото време да е лека и свежа, без белина и други токсични химикали.

И днес, ние събрахме за вас всякакви варианти за използване на лимон, който успешно се справя дори със сложните задачи. Плюс това, има много полезни свойства: антибактериални, избелващи, обезмасляващи и, разбира се, ароматни. Нека да видим какво се прави с обикновен лимон.

Съвети за почистване на експерти

Специалистът Мери Финдлай, препоръчва винаги във фризера да имаме няколко замразени лимона. Преди замразяване те могат да бъдат нарязани на 2–4 части, ако няма нужда от голям размер. И, за да изтръгнете максимално количество сок от лимон, загрейте го в микровълновата (като предварително сте пробили върха) или го оставете да престои няколко минути в гореща вода.

За да почистите и освежите въздуха, достатъчно е да сварите няколко нарязани лимона за един час. Приятна лятна свежест ще се разпространи из целия апартамент. Може също да излеете няколко капки директно в прахосмукачката, преди почистване.

Прост освежител за въздух може да се направи от лимонов сок и вода. Смесете, изсипете в малка бутилка със спрей. Такъв освежител може лесно да премахне неприятната миризма на пържената храна или баня.

Освежител за въздух от лимон

Ако имате мравки в къщата, лесно е да се борите с тях с лимонова кора и сок. Достатъчно е да поръсите сок по пътеката, по която се движат, и да поставите кожата на входа. Повече няма да ви притеснява.

Почистител за всички случаи може да се направи от 240 мл бял оцет, 120 мл лимонов сок, 120 мл водка, 8 капки лимоново масло и 2-3 капки кастилски сапун. Разбъркайте добре, изсипете в бутилка със спрей.

Вторият вариант на не по-малко добър почистващ препарат е по-прост: сложете лимоновите кори в дестилиран бял оцет и оставете за 2-3 седмици.

Изсипете сода или дестилирана вода в бутилката със спрей, добавете чаена лъжичка лимонов сок. Измийте стъклото и прозорците с тази смес и те ще искрят.

С лимон може перфектно да дезинфекцирате всичко. Достатъчно е редовно да се избърсват с кърпа, напоена със смес от лимонов сок и вода, всички повърхности, телефони, дистанционни от оборудване, дръжки за кола и хладилници, дръжки на вратите.

Лимонът прави отличен скраб от стара кал. Вземете 2 части сол, 1 част лимонов сок, разбъркайте добре. Такъв скраб лесно ще премахне петна от душ кабината, медни саксии, дъски за рязане, перфектно почисти клавишите на пиано, ще премахне стара ръжда и ще премахне петна от дрехи.

Ако четките за боя са се втвърдили, могат да бъдат актуализирани. Сложете ги в тенджера с кипящ лимонов сок за 15 минути. Изплакнете добре със сапунена вода.

Изсушената боята от и може да отстраните с горещ лимонов сок. Избършете боята с кърпа, навлажнена в сок. След няколко минути избършете чашата.

За да премахнете неприятната миризма от мелничката, просто хвърлете резен лимон в нея.

Сложете купа с лимонов сок в микровълновата и оставете да заври. Парите ще омекотят втвърдените мазнини и това ще помогне за почистване на микровълновата. Просто го избършете с кърпа.

Почистете микровълновата

За да почистите съдомиялната машина, просто поставете на горния рафт купа с лимонов сок и стартирайте нормалния режим. Този метод ще премахне варовика и евентуална ръжда.

Почистете съдомиялната машина

Решетка на скара може да се почиства с избърсване с топла скара половин лимон, набучени на шишчета или щепсел.

За да изострите ножовете на блендер или кафемелачка, пуснете замразените лимонови кори и включете машината.

За да няма петна, върху порцелана и трапезното сребро при измиване, избършете ги с мека кърпа, потопена в лимонов сок. Те ще скърцат от чистота, а така също може също да премахнете петна.

Източник: Чистота България.

Scroll to Top