Изхвърляне на хранителни отпадъци

Човечеството всяка година изхвърля повече от 1,3 милиарда тона хранителни продукти в боклука. Около една четвърт от тази сума може да изхрани 1 милиард гладни хора по целия свят. Но храната се губи на купища боклук.

Наскоро по време на Световния икономически форум една от 12-те стъпки за решаване на проблема беше наречен намаляването на хранителните отпадъци до 20 милиона тона годишно. Блестящи резултати постигна в Южна Корея, която днес преработва до 95% от хранителните отпадъци в страната. Как да го направите

Рециклиране на хранителни отпадъци

Съвсем наскоро корейците не можеха да се похвалят с подобни показатели. Освен това жителите често подхранват своя панчанг, традиционно корейско ястие . Този навик увеличи загубите на храна в страната до най-високото ниво в света.

Според статистиката всеки жител на Южна Корея изпраща загнили 130 кг хранителни отпадъци годишно на депо. Може ли, да си представите тези планини от ненужна храна, предвид високата гъстота на населението! Западът не е по-добър: всеки европеец и американец „прехвърля“ 95–115 кг храна годишно.

През 2005 г. правителството на Южна Корея предприе редица строги мерки и изхвърлянето на продукти в депото беше забранено. След 8 години новите закони задължават всяко корейско семейство да използва специални биоразградими опаковки, които стимулират прехода към домашно компостиране. 60% от разходите по тази схема се покриват от закупуването на биологични пакети от семейства (около 6 долара на месец). И ако през 1995 г. използването на хранителни отпадъци в Южна Корея възлизаше само на 2% от общата маса. Сега резултатите са достигнали 95%.

Автоматични кошчета за боклук – преработка на хранителни отпадъци

Ноу-хау в Южна Корея е определящ фактор за успеха във войната за боклук. Един такъв „интелигентен“ контейнер (6000 инсталирани в Сеул) тежи на вградената везна и разпознава входящите хранителни отпадъци, като чете дъската от личната карта на потребителя. Градските власти смятат, че след инсталирането на автомати, количеството хранителни отпадъци в столицата намалява с 47 000 тона за 6 години.

Ако изхвърлите боклука в „неподходяща“ торба, боклукът може да не го вземе и ще лежи, докато собственикът не го вземе или докато съседите не се оплачат от управителя или полицията, която ще наложи глоба за неправилно изхвърляне на боклука.

Хранителни отпадъци за компост

Събраните отпадъци се изпращат в преработвателно предприятие, където от него се отстранява влагата, която отива за създаване на биогаз и биомасло. Останалата суха маса става тор за активно развиващите се градски ферми.

Градски стопанства – хранителни отпадъци у дома

Броят на градските стопанства за 7 години е нараснал 6 пъти. Заедно те заемат площ с размер 240 футболни игрища (170 хектара). По-често се виждат градини и ферми между жилищни сгради и мазета, на покривите на училища и общински сгради. В затворени оранжерии се отглеждат зеленчуци, цветя и хидропонични билки.

Градската управа нетърпеливо посреща и покрива 80-100% от разходите. Интересът им не е неоснователен: градските стопанства не само произвеждат продукти за местното население, но и помагат на хората да се обединят в общностите, а не да се изолират един от друг, както преди.

Ползите от корейската схема за „без отпадъци“ скоро ще променят значително традиционните хранителни навици, до намаляване на количеството панчана. Въпреки че корейците не можа да свикнат да сортират боклук от доста време, сега те вече не си представят живота без него.

И така, ако Южна Корея успя, какво ни спира? В крайна сметка всичко е елементарно: не купувайте повече от необходимото; Споделете излишната храна подкрепяйте екологичните организации във вашия град; убедете средата си в необходимостта от сортиране на отпадъците. Разпиляването на храната е недопустим лукс, опасно е от гледна точка на икономиката, екологията и баналната хигиена.

Източник: Али Барут 

 

Scroll to Top