Вредите от хартиената торбичка

Вредите на найлоновите торби, върху околната среда несъмнено продължават да нарастват с неистови темпове. Само мързеливите сега не знаят за замърсяването на световните океани, нито за призивите за напълно изоставяне на пластмасата. За съжаление в този случай получаваме още по-голям проблем.

Вместо пластмасови торбички идва, уж екологичната хартия. Но уловката е, че нейното производство нанася още повече вреди на природата, отколкото от предшествениците ни. Как се случи и защо вредните хартиени торбички не отговориха на очакванията на еколозите, ще разкажем в днешната статия.

Вредно производство – замърсяване на околната среда

Ако пластмасовите торби оставят отрицателен знак, върху околната среда след употреба, хартиените торби са вредни, дори от производствения процес. Оказва се не само много енергоемко, но и напълно неекологично.

На първо място, твърде много ресурси се изразходват за производството на хартиени торби. Това се отнася не само за хиляди хектари обезлесяване, но и за прясна вода – за найлонови торбички се нуждаем с 96% по-малко! Енергията за 1 хартиена торбичка се изразходва толкова, колкото за 4 пластмасови торбички. Колкото повече ресурси отнема производството, толкова повече се изчерпват екосистемата и планетата като цяло.

Унищожаване на екосистемата

Колкото и странно да звучи, производството на хартиени торбички произвежда 5 пъти повече отпадъци от всеки друг продукт. Според изследване на Грийнпийс, 1,5 пъти повече вредни газове влизат в атмосферата, а водата – 50 пъти повече токсични вещества. В резултат на това се оказва, че хартиената торбичка е много по-вредна за околната среда, отколкото пластмасовата торбичка, дори ако е направена от рециклирани материали.

Рециклиране

Срокът на годност на хартиените торбички е много кратък: те се намокрят, разкъсват и не могат да издържат на прекалено голямо натоварване. Ще може да го използвате максимум 2-3 пъти и ще увеличите еко успеха.

Занаятчийски пакети

На сметищата за отпадъци хартиените торбички се разлагат за много дълго време, защото не контактуват с почва, слънчева светлина и вода. В допълнение, метанът се освобождава активно през този период, което засилва парниковия ефект 25 пъти по-бързо от въглеродния диоксид.

Сортиране на боклука

В резултат на това получаваме факти, които доказват, че всякакви опаковки са вредни за околната среда. Как тогава да помогнем на планетата и да намалим отрицателното й въздействие?

Как да помогнем на екологията – опазване на околната среда

Ако вече използвате пакети, поне го правете възможно най-много пъти. Всяко, дори еднократно повторно използване, ще бъде много по-ефективно и екологично от рециклирането.

Как да използвате пакети

Изберете алтернативи – купувачи, чанти от връв, плат и торбички. Ще ги използвате много години, те практически не се разкъсват, лесно се перат и изсъхват бързо. Освен това модерният дизайн ги издигна на същото ниво с модните аксесоари.

Платнени чанти

Какво да правите и какво да изберете, първо зависи от вас. Ако се интересувате активно от екологичните теми, не забравяйте да видите за Извозване на боклук в София. Дръжте полезните материали за себе си и не забравяйте да ги споделите с приятелите си!

Scroll to Top