Вредата от пластмасовите отпадъци

След като бяха обявени ужасяващите резултати от изследвания на екологични организации за влиянието на пластмасата, върху жизнените функции на океаните, всеки здрав човек неволно преосмисли потреблението на този материал в ежедневието. И ако пластмасовите торби постепенно се заменя с хартия и плат, тогава такъв невинен предмет като пластмасова тръба, все още не е намерил алтернатива. И използването на найлонови торбички, между другото, влияе не само на околната среда.

Защо всички ние трябва да изоставим този разрушителен излишък веднъж завинаги? На този въпрос отговарят специалисти в различни области. Животът ни няма да се промени драстично, ако спрем да използваме пластмасови тръби. Както околната среда, така и здравето на всеки индивид несъмнено ще се подобрят.

Пластмаса от бутилки

Има погрешно схващане, че приемането на захарни напитки, сокове и кафе може да бъде безвредно за зъбите, ако ги пиете, през епруветка. Това обаче не е напълно вярно. Зъболекарите са особено скептични към подобна мисъл. Според тях, за да защитите емайла от киселина и багрила, трябва да насочите тръбата направо към гърба на устата. По този начин цялата течност навлиза във фаринкса.

Пластмасови тръбички

Гастроентеролозите предупреждават: приемането на напитки с помощта на епруветки провокира лошо храносмилане. Факт е, че когато пиете, през отвора (дори и газирани напитки), излишъкът от въздух се поглъща едновременно с консумацията. Случва се и по време на прибързани закуски. Впоследствие получавате оригване и подуване на корема. Но редовната употреба на епруветката може да доведе до по-сериозни храносмилателни разстройства.

Бръчки

Козметиците обикновено сравняват навика да пият напитки, през гърло на бутилка с пушенето. В крайна сметка процесите за използване на коктейлни сламки и цигари са много сходни. Редовните движения на устните, докато пушите или пиете, постепенно разграждат колагена около устата. И това води до появата на фини бръчки.

Частици от пластмаса в тялото

Не пийте вода от пластмасови бутилки. Това наскоро се доказа в проучване на учени от Нюйоркския държавен университет. Оказва се, че микропластик от бутилки прониква във вода не само под влияние на температурата. Ето защо, ако купувате вода в такива бутилки, не забравяйте да я наливате у дома в стъклени контейнери. Въпреки, че вредата от пластмасата, върху човешкото тяло все още не е доказана, ефектът й със сигурност не може да бъде полезен. Същото важи и за пластмасовите тръби.

Хартиени отпадъци

Какво можем да ви посъветваме? Всичко е много просто: вземете на разходката термо чаша и стъклена или метална бутилка. Това са много евтини и често срещани неща. Те не само ще спестят околната среда, но и ще ви помогнат да спестите пари. И ако все още не искате да носите тези неща със себе си през цялото време, опитайте се да купувате напитки само с хартиени или бамбукови опаковки. Грижете се за природата и бъдете здрави!

Източник: Екипът на Хамали Рашко.

Scroll to Top