Замърсената околна среда и рисковете за здравето

Случвало ли ви се е в последните години със затопляне на времето да усещате задушаване, тъпа болка в гръдния кош, сълзящи очи, нос, стомашни проблеми или друг вид неразположение? И всичко продължава до есента, когато времето рязко започне да сваля температурите. Причините за това са някои алергени и патогени, провокатори на инфекциозни заболявания.

Ето и една част от това, което може да е виновно за летните неразположения:

Хранително отравяне – храната е оптимална среда за развитиет на множество бактерии. Ако в няе се съдържат бактерии и захари, тя става още по-опасен източник на зарази. В човешкото тяло, освен течностите тези съставки също са с високо съдържание на споменатите и това прави процеси на гниене и разлагане животоазстрашаващи, особено в горещо време. Ето, защо в случай на съмнения за разлагащ се руп не трябва да се чака нито час врме, а спешно да се потърси професионален екип по почистване и дезинфекция след труп на телефон 0888 00 11 33  за София и страната.

По отношение на хранителните натравяния месо, яйца, мялко могат да са идеалната среда за развитие на патогени. В резултат на микробите се стга до далмунела. Когато храната е е с доказан произход, замърсяване може да се получи само от немити плодове, зеленучци, съдове, прибори или ръце.

Вредните бактерии в храните – за развитието им са нужни едва 3-4 часа и температура от 20 до 40 градуса. Най-често до хранително натравяне се стига след консумация на храни, кото не са предварително обработени термично. Водната пара и високата температура са отлични  стерелизатори, почд чието въздействие микробите са унищожени. Използването на сол и оцет в храната също премахва остатъци от инфекциозни агенти. Последните действат като консерванти.

Сушене – атмосферните води, сняг, дъжд не носят патогенни микрорганизми, но по повърхнстните – езера, реки, ручей, потоци могат да се формират преносители на зарази и източник на замърсявания. По повърхността на водата проникват заразените земи, които попадат директно в подпочвените – извори и кладенци. Желателно е в наводнения район, резервоарите да се изсушат, а събраната вода да бъде хлорирана. Хлорните съединения са отлични стерелизатори и променят молекулярното си съдържание, структурата на живи и неживи замърсители.Ето, защо в населените региони качеството на водите непрестанно се контролира.

Ваксинация – в големите градове, на места с голям трафик от хора (магазини, хипермаркети, молове, обществени заведения и учреждения), разпространението на респираторни заболявания и инфекции са най-осезаеми. Микробите провокират възпаления на лигавиците на горните дихателни пътища, в резултат на което се отделя голямо количество слуз, която се разоръсва в околната среда. Само, чрез кихане се изхвърлят милиони частици в минута. Потенциалът за развитие на зараза е огромен. Най-добрата защита е активната имунизация, известна още като ваксинация.

Scroll to Top