Ободряващият цвят липа

За лечебните свойства на цвят от липа отдавна е известно. Учените от днес решиха да разберете дали цветът на наистина има жизнена сила? Оказа се, че нашите предци са били прави: в липовият цвят има истински склад на хранителни вещества и витамини. Ако имате липа в двора, погрижете се за нея и не само. С фирма хамал.bg, лесно може да направите това.

Липовият цвят съдържа флавоноиди – специални органични вещества, които могат да доведат до нормалните метаболитни процеси, които от своя страна правят нашите кръвоносни съдове силни. В допълнение, цвят от липа елиминира негативното влияние на свободните радикали. Той съдържа витамин С, полезен за маслото на тялото, както и аскорбинова киселина, без която е невъзможно да протече нормалното образуване на костите и съединителната тъкан. Също така в цветовете на липа имат бета-каротин, който е произведен за нашето здраве, витамин А, който играе ролята на антиоксидант.

Как да се съберат цвят от липа?

Това в студа през зимата спомага организмът да се справя по-лесно с настинка и подготвя тялото през лятото. Най-добре в края на юни, когато дървото е активно и цъфти. Препоръчително е да се изберат съцветия с крила използват дълги дръжки и цветя. Цвят от липа трябва да бъде с жълти листа. В допълнение, не е препоръчително да се събира липов цвят в дъжда, но също така не трябва да се изчака, докато се стопли.

Разбира се, нищо добро няма да донесе липов цвят, събрана от пътя или в промишлената зона. Липата поема вредни вещества, така че лечебните свойства се намалява до нула.

Събирането на цвят от липа се поставя на сухо място и се покрива с кърпа. Липовият цвят се оставя да изсъхне в пещта, но температурата не трябва да надвишава 50 градуса.

Колко полезен може да е липов цвят?

Най-често, цвят от липа сварен на чай се справя с настинки. Това е отлично средство, с което може да се намали температурата на тялото, тъй като съставът му включва салицилова киселина. Липа активно се бори с бактериите, облекчава ставни проблеми и главоболие. В борбата с продължаваща кашлица, добър ефект има цвят от липа – чаят помага слузта и секретите да се отделят и изведат от дихателната система.

Отварата на липа помага за справяне с кашлицата. Въпреки че хроничната кашлица чрез пиене на отвара от липа, може да почувства само облекчение. Две супени лъжици цветя на литър вода се варят в продължение на половин час и вече няма да притеснявате за кашлицата.

Цвят от липа има ефект в борбата срещу отоци. По-специално това се отнася за жените, които са бременни. Ако сте измъчвани от оток, подгответе компрес с чай от липа.

Разберете и кой може да ви помогне в почистване на апартаменти от, когато се налага и изнасяне на тежки мебели.

Scroll to Top