Как да изберем линолеум – съвети

Понякога и за някои може да се стори шега работа пасването на балатум, но реално си иска време и за да изберете правилния линолеум за дома трябва да се придържате към следните съвети:

Доверете се на чувството за мирис: острият мирис на линолеума е доказателство за неговото лошо качество и това, че може би съдържа добавки, които са вредни за здравето. Естествени или синтетични ако са с добро качество не миришат.

Ширината на линолеума, подобно на тази при паркет и друг тип настилка трябва да съответства на размера на стаята. В изчисленията винаги имайте предвид наличието на прагове, ниши под батерията, както и други издатини в стаята.

Специалистите по монтаж на балатуми препоръчват при покупката на такъв да се остави да престои в една стая, за да се провери неговото качество. Погледнете за поддържането на добра форма.

Не забравяйте да проверите, линията на покритие със стандартите за безопасност. Балатумът, който е преминал специален изпит, трябва да съответства на здравен сертификат и това да е отбелязано върху етикета му.

Проверете качеството на линолеума още докато е навит на руло. Така ще може да видите по хълмовете, или вълните на повърхността и отгоре на самия филм.

При покупка на линолеум за по-малки стаи е по-добре да го купите в едно цяло парче. В този случай, трябва първо да се изчисли, колко дълго да е рулото в стаята и дали ще бъдат транспортирано лесно по стълби и тесни отвори.

Не се препоръчва да се ползва не специално лепило. Линолеумът трябва да бъде обвит със защитно фолио.

При избора на линолеум се дава предимство на покритието със специален защитен слой. Това покритие може да се мие и дълго запазва забележителен външен вид.

Ако е възможно преди самата покупка се прави справка с цвета на интериора в стаята, където ще се полага. Това е необходимо, за да се избере съответната интериорен тон, който най-добре да подхожда. Ако се цели стаята да бъде по-просторна се избират светли нюанси.

Scroll to Top