Газ вместо бензин

В борбата за намаляване на отровните вещества в отработените газове има специалисти, които се нахвърлят не над двигателя с вътрешно горене, а върху бензина като гориво. Повечето от защитниците на това становище предлагат бензинът да бъде заменен със сгъстен природен газ или с втечнен пропан-бутан. Тук се появяват идеите за Газови уредби.

Опитите показват, че при използване на обикновен природен газ автономността на движенията на автомобила намалява 4-5 пъти. Природният газ е нужно да се съхранява в тежки резервоари, които заемат багажника и покрива на автомобила.

Пропан-бутанът се втечнява при налягане 25-50 кгс/куб. см. и лесно се съхранява, евтин и е по-калоричен от природния газ. Такъв не изисква сложно и скъпо заплащане, нито преустройство на двигателя с вътрешно горене и въпреки това е по-ниско калоричен от бензина. Мощността на двигателя се намалява с около 10-20%, заедно с това и износването се намалява на половина. Газът не измива маслото от стените на цилиндрите и с това се удължава животът му. Отработените газове при използване на пропан-бутан за гориво се съдържа съвсем малко въглероден двуокис, недоизгорели въглеродни и азотни оксиди. Недостатък при него е, че ако автомобилът не се използва всеки ден губи от горивото около 2%. Освен това газовите бутилки намаляват възможността за багаж, т.к. заемат място. Научете за зареждане на автоклиматик с фреон от тук.

От направени опити в Италия става видно, че автомобил, който е на бензин гориво, достига максимална мощност при скорост 180 км/ч, а при работа с пропан-бутан 163,400 км/ч. Загубата на мощност се равнява на 9,2%. При смяна на горивото се постига не само максимална мощ, но и успяване. При старт от място, бензиновият вариант на автомобила изминава 1 км разстояние на 35,7 сек., а с газово гориво 40,4 сек.

Опитите са показали, че колкото е по-голяма скоростта на движение, толкова повече се увеличава разликата в традиционните показатели на автомобила. Към основното преимущество да замърсява въздуха, пропан-бутанът е показал намалени разходи на експлоатация. В Италия разходът за пропан-бутан се съставлява от 40% бензин. Вижте повече за новите възможности, пред които се изправят модерните автомобили днес.

Scroll to Top