Соларни батерии и слънчеви колектори – разлики

Всеки знае, че може да се генерира енергия със слънчеви панели, но чували ли сте някога за слънчеви колектори? Противно на общоприетото схващане, не са същите като слънчеви панели. Докато слънчевите панели превръщат слънчевата светлина в електричество, слънчеви колектори работят според съвсем различен принцип. Тук разликата между слънчеви панели и колектори е накратко представена:

Каква е разликата между соларни панели и слънчеви колектори?

Слънчевите панели ви позволяват да черпите от слънчева светлина, за да преобразувате в електричество. Слънчевите колектори са подобни на слънчеви панели също са монтирани на покрива, но те ​​отдават топлината си от водата. Слънчевите колектори заедно с резервоар за гореща вода и помпа са част от по-голямо цяло, а именно слънчеви бойлери.

Като бонус се явяват слънчевите бойлери, които предлага до четири пъти повече енергия на квадратен метър от слънчеви панели. В допълнение, при покупка на слънчево право на бонус от мрежовия оператор. Ако инсталирате слънчеви панели до 10 киловата, може да се радвате на повече икономия.

Има изобилие от сянка на вашия покрив? Не се инсталират слънчеви панели за ефективност. Ако изберете слънчеви бойлери, ще имате проблем със сенките.

Слънчевите бойлери са най-евтиният вариант

Имате ли ограничен бюджет? Ако е така може да изберете най-доброто от слънчеви бойлери. Тези слънчеви панели имат по-висока цена. След комбинация от двете системи може да се спрете на трайно решение. Слънчевите панели използва електричество в дома и нагревателя за затопляне на водата.

Екологосъобразни системи

Независимо дали ви избирате слънчеви колектори или панели и двете системи са добри за околната среда. Инсталирането на една от тези системи дава възможност за значително по-ниски емисии на CO₂ , тъй като ще трябва да се ползва далеч по-малко изкопаеми горива.

 

Scroll to Top